نهال گلدانی بخریم یا ریشه لخت؟ این موضوع یکی از اصلی ترین سوالات کشاورزان و سرمایه‌گذاران حوزه باغبانی است.

به طور کلی نباید زیاد درگیر این موضوع شد چراکه شرایط در حالت عادی، چندان فرقی ندارد. نهال ریشه لخت با توجه به خواب زمستانی نهال باید در زمستان و یا اواخر پاییز کاشته شود اما نهال گلدانی عموما در اکثر اوقات سال قابلیت کشت دارد.

نهال گلدانی و نهال ریشه لخت آن هر کدام مزایا و معایب خود را دارند که در ادامه به آن اشاره می کنیم:

نهال ریشه لخت

منظور از نهال ریشه‌لخت، نهالی بدون خاک و گلدان است؛ به عبارت دیگر درختچه ریشه‌دار که بخاطر خواب زمستانی، امکان بیرون کشیده‌شدن از خاک و انتقال آن وجود دارد. البته باید درنظر داشت که عملیات خروج از خاک و انتقال نهال نباید بیشتر از 3 یا چهار روز به طول بیانجامد.

عموما نهال درختان به صورت ریشه لخت ( یا ریشه کن در زبان عامیانه) عرضه می شوند که البته اوج عرضه نهال ریشه لخت در بهمن و اسفندماه است. از جمله مزایای خرید نهال ریشه لخت می توان به ارزان بودن نهال ریشه لخت و هزینه حمل پایین تر آن اشاره کرد. اما مهمترین عیب نهال ریشه لخت نیز عدم امکان کشت نهال در تمام طول سال است. نهال ریشه لخت را تنها زمانی میتوان کاشت که گیاه هنوز در خواب زمستانه است.

دستورالعمل کاشت نهال میوه

کاربرد نهال گلدانی:

گاهی اوقات یخبندان، بارندگی و یا موارد دیگر باعث از دست دادن زمان برای انجام امور لازم کاشت نهال تا پایان زمستان (یعنی اسفند ماه) می‌شود. در چینی شرایط، کار کاشت نهال به بعد از زمستان موکول می شود.

با توجه به اتمام خواب زمستانی نهال در بهار، برای کاشت نهال، باید نهال گلدانی تهیه شود چراکه عموما نهال های گلدانی، قابل انتقال به زمین اصلی در تمام طول سال هستند.

منظور از نهال گلدانی (که در لفظ عامیانه به نهال ریشه پُر هم مشهور است) این است که ریشه نهال همراه با خاک اطراف آن باشد که اینکار با گلدان‌های پلاستیکی و یا نایلکسی انجام می‌شود. به عنوان مثال گلدان‌های گل خانگی را درنظر بگیرید که ما در مناسبت‌های مختلف آنها را از جایی به جای دیگر منقل می‌کنیم و یا هدیه می‌دهیم.

مزیت خاص نهال های موجود در گلدان‌ها یا کیسه‌های نایلکسی (نهال‌های نایلکسی) این است که فرآیند کشت آن ها در زمین اصلی نیز راحت‌تر از گلدان‌های پلاستیکی است؛ بدین صورت که هنگام کاشت نهال نایلکسی در زمین، کافیست زیر نهال با چاقو برش داده شده و نهال در جای خود در زمین کاشته شود. با اینکار خاک اطراف ریشه نیز به طور کامل حفظ می شود و پخش نمی شود. همچنین استفاده از گلدان های نایلکسی، هزینه نهال گلدانی را تاحد مطلوبی کاهش می دهد که به قیمت پایین‌تر برای مصرف کننده منجر می شود.

مهمترین مزیت نهال گلدانی، قابلیت کشت در قابلیت کشت و انتقال به زمین اصلی در تمام طول سال است چراکه ریشه نهال به همراه خاک اطرافش جابجا می‌شود.

اما اصلی ترین عیب نهال های گلدانی، هزینه بالاتر نهال گلدانی نسبت به نهال ریشه لخت و همچنین هزینه حمل بالای آن است.

به طور کلی قیمت هر نهال گلدانی حداقل 50% گرانتر از نوع ریشه لخت آن است و همچنین حجم اشغال شده توسط نهال گلدانی بسیار بیشتر از نوع ریشه لخت آن است پس هزینه حمل آن نیز بالاتر است.

از آنجایی که انتقال درست و امن نهال برای داشتن نهال سالم بسیار مهم است، طبیعتا برای انتقال نهال گلدانی، وجود فضای کافی برای انتقال و چیدمان مناسب (که خود فضای بهتری میطلبد)، بسیار حائز اهمیت است. بنابراین می‌بایست از وسایل نقلیه مناسب و بزرگی مانند کامیونت و کامیون برای حمل آنها استفاده کرد که هزینه‌های خاص خود را به همراه دارد. درحالیکه نهال ریشه‌لخت در بسته‌بندی مناسب میتواند با وسایل نقلیه شخصی و اتومبیل‌های سواری نیز جابجا شود.

امیدواریم توانسته باشیم تا حدی پاسخ سوال ” نهال گلدانی یا نهال ریشه لخت؟” را داده باشیم. اگر دیدگاه و یا پرسشی دارید در پایین صفحه درج کنید تا با هم موضوع را بیشتر بررسی کنیم.

همچنین می‌توانید هر دو مدل نهال گلدانی و نهال ریشه لخت را برای گونه‌های مختلف در صفحه محصولات مزرعه کارآفرینی مشاهده نمایید.

 

این مقاله را در صفحه مزرعه کارآفرینی در سایت اکوسیستم کارآفرینی ایران نیز منتشر کرده ایم.