هرس سبز
هرس سبز :
در این نوشته درباره هرس سبز، زمان انجام هرس سبز و نکات مهم مرتبط با آن، مطالبی ارائه می شود. با ما همراه باشید و اگر نکته یا سوالی دارید از قسمت پایین صفحه برای ما ارسال کنید.
هرس سبز چیست؟
هرس سبز عبارت است از کوتاه کردن شاخه های پُر رُشد، حذف شاخه های نابجا – پاجوشها – نَرَکها و سربرداری شاخه های بارده که در طول دوره رشد بوته انجام می گیرد.
بعد از بیدار شدن تاک و شروع رشد و نمو آن؛ تعدادی شاخه های نابجا و پاجوش و تنه جوش شروع به روئيدن می کنند. این قسمت های جدید، چون زاید هستند و موجب تضعیف بوته می شوند، باید قبل از آنکه طول آنها به 15 سانتی متر برسد حذف شوند.
در بعضی مواقع یک یا چند دستک بر روی شاخه ها و از محل بند می رویند که بعضی از آنها زیر خوشه قرار دارند و بعضی بالاتر از خوشه ها ظاهر می شود که این دستک ها را نیز می بایستی تا حد ممکن حذف کرد.
هرس هنگام ظهور گل
بوته های انگوری که از ارقام قوی بوده و یا به دلیل کوددهی بیش از حد و آبیاری زیاد از رشدی غیرعادی برخوردار شده اند؛ لازم است در زمانیکه خوشه ها هنوز به صورت گل هستند؛ به منظور تقویت و جلوگیری از ریزش بی مورد گل ها؛ تعدادی از شاخه ها را از ۳ تا ۴ (5) بند بالاتر از محل خوشه حذف شود.
هنگام ظهور گل، شاخه ها به شدت رشد و نمو کرده و مقدارزیادی از مواد غذایی بوته مو، صرف تغذیه و رشد این شاخه ها می شود. در نتیجه مواد غذایی کمتری به خوشه های میوه و گل میرسد و خوشه ضعیف می ماند و حتی ممکن است سبب ریزش گلها نیز شود.
جهت بهبود تغذیه گل و تلقیح آن و جلوگیری از ریزش در اوایل ظهور گل (تقریباً اواسط بهار)، انتهای شاخه بارده را ۴- ۵ برگ بالاتر از خوشه قطع میکنند (پنسمان) در نتیجه این عمل، رشد شاخه ها متوقف شده و مواد غذایی بیشتری متوجه گلها و رشد زایشی بوته می شود.
پنسمان یا سربرداری اگر بعد از تلقیح و تشکیل میوه انجام شود موجب افزایش کیفیت دومین میشود.
چرا هرس سبز؟
هرس شاخه های حاوی خوشه از ۴ الی ۵ بند بالاتر از محل خوشه؛ باعث جلوگیری از رشد بی رویه شاخه شده و جذب مواد غذایی توسط خوشه شده که نتیجه آن افزایش کمی و کیفی عملکرد می شود.
هرس پاجوشها ، تنه جوشها و شاخه های فاقد محصول که شیره پرورده زیادی را جذب نموده و رشد سریعی دارند، باعث تقویت بوته مو شده در نتیجه افزایش کمی و کیفی عملکرد را به همراه خواهد داشت.
هرس برگ در مناطقی که دارای روزهای ابری زیادی در هنگام رسیدن محصول دارند به رنگ گیری سریع خوشه ها کمک زیادی می کند.
هرس برگ در مناطق خشک و کم باران، باعث کاهش سطح تبخیر و تعرق شده؛ در نتیجه بوته انگور کمتر دچار کم آبی میشوند.
هرس برگ در مناطق مرطوب و پر باران، باعث تهویه بهتر هوا از لابلای شاخ و برگها شده در نتیجه بوته کمتر در معرض آلودگی به بیماری سفیدک سطحی می شود.
در بوته هایی که بیش از حد توان گیاه دارای خوشه زیادی می باشند؛ به علت توزیع کمتر شیره پرورده در تعداد زیادی خوشه، عملکرد کیفی و بازار پسندی میوه کاهش می یابد لذا هرس گل و به تعادل رساندن تعداد خوشه بر حسب توانایی گیاه، از کاهش کمی و کیفی عملکرد جلوگیری می نماید.
هرس سبز باعث حذف شاخه های حاوی محل تخم ریزی آفت زنجره شده؛ در نتیجه باعث کاهش جمعیت این آفت نیز می شود.
هرس سبز در کدام قسمت های درخت انجام میشود؟
قسمت های مختلفی که هرس سبز بر روی آن انجام می گیرد، عبارتند از :
- شاخه های سبز و در حال رشد سریع
- جوانه
- برگ
- خوشه های میوه،
- پاجوشها و تنه جوشها.
نکات مهم
در هرس سرشاخه های سبز نکات زیر اهمیت بیشتری دارند:
1. تنها آن دسته از شاخه هایی که دارای خوشه هستند و رشد رویشی زیادی دارند، سرزنی می شوند و از سرزنی شاخه های خوشه داری که رشد رویشی مناسب دارند ممانعت بعمل آید.
2. آن دسته از شاخه های بدون میوه که بلند و متراکم هستند در صورت لزوم از انتها قطع گردند (نوک برداری)
از آنجایی که حذف شاخه های سبز باعث حذف برگهای سبز می شود و می تواند موجب تضعیف بوته مو گردد؛ بایستی دقت شود تا شاخه های زائد و شاخه هایی که در داخل تاج در وضعیت نامناسبی قرار دارند حذف شوند تا بوته مو در اثر این عمل تضعیف نگردد.
3. در بعضی از مواقع، یک یا چند دستک بر روی شاخه ها و از محل بند می رویند که بعضی از آنها زیر خوشه قرار دارند و برخی بالاتر از خوشه ها ظاهر می شوند؛ این دستکها بایستی تا حد ممکن حذف شوند.
هرس سبز در انگور
هرس سبز حداقل سه مرحله انجام میگیرد:
مرحله اول هرس سبز:
اوایل بهار بعد ازآن که رشد جوانه ها شروع شده و در روی شاخههای رشدیافته خوشهها نمایان شدند اولین هرس سبز را شروع میکنیم.
در این مرحله روی شاخههایی که برای تولید محصول، هرس “بلند یا طویل” شدهاند فقط شاخههای میوه ده (که میوه آنها نمایان است) را نگه داشته بقیه شاخه های غیربارور را کلا حذف میکنیم.
بعد هر شاخه که در محل غیرضرور رشد کرده (مثل روی تنه و شاخههای دو و چندساله و طوقه و یقه رشد کردهاند حتی اگر دارای محصول باشند) را حذف میکنیم. فقط شاخههای سال بعد که روی شاخههائی با 2 یا 3 جوانه به عنوان “جایگزین” گذاشتهایم آنها را تمام کمال حفظ خواهیم کرد.
اگر تعدادجوانههای رشدیافته در یک بند یا جوانه بیش از یک شاخه رشدکرده باشد قویترین و مناسبترین را انتخاب کرده و بقیه را کلا حذف میکنیم. دراین شاخههای نگهداری شده برای سال بعد اگر خوشهای داشته باشند حتما باید آن خوشه را حذف کنیم.
مرحله دوم هرس سبز انگور:
مرحله دوم هرس سبز بعد از رشد کامل شاخههای جوان و رشد کامل خوشه و شاخه انجام میگیرد. در این مرحله، انتهای شاخه بارور را از بالای ۵ تا ۷برگ بالاتر از خوشه حذف میکنیم؛ ضمنا هر شاخه جدید تولید شده بعد از هرس اول را نیز تماماً حذف میکنیم.
مرحله سوم هرس سبز انگور:
در این مرحله خوشهها رشد مطلوب پیدا کرده و رسیدن میوه آغاز شده است لذا در این مرحله بیشتر روی تنظیم نور متمرکز خواهیم شد و نورگیری بهتر خوشهها مدنظر خواهد بود. درعین حال شاخههای رشد یافته مجدد، شاخکهای رشدیافته در روی شاخههای باروری که سربرداری شدهاند و سایر اجزای تشکیل شده و رشد یافته را تمام کمال حذف می کنیم.
ویدئوی هرس سبز
در ویدئوی زیر هرس سبز یا حذف جوانه های زائد و اضافی بصورت دستی را مشاهده میکنید: (فیلم از باغ لعل عامری)
اگر شما ویدئو و تصاویر مناسبی از هرس سبز دارید برای ما ارسال کنید تا در سایت منتشر شود و مورد استفاده سایر عزیزان قرار گیرد.
با تشکر فراوان از حسن توجه و همراهی شما
منبع: مهندس خیری / کانال کشاورزی شاهرود
ما را در تلگرام نیز دنبال کنید : t.me/mazraekarafarini1
سلام عالی است
سلام و درود بر شما
سپاس از حسن توجه شما...
باتشکر از مطالب مفیدتان در صورت امکان اگر تصویر یا ویدئو بذارید بهتر میشه از مطالب استفاده کرد .مثلا شاید برای شما کلمه ی دستک مشخصه اما من نمیدونم منظور از دستک چیه .
سلام و درود بر شما
سپاسگزاریم بابت حسن توجه شما
قطعا اضافه کردن تصویر و ویدئو رو مدنظر قرار خواهیم داد و امیدواریم بتوانیم در اسرع وقت اینکار را انجام دهیم.
درود.سپاس از متن سودمندتون،استفاده بردم.اگه برای هرقسمت نمونه ای (تصویر،بهتر)آورده میشدبرای یادگیری خیلی بهترمیشد،امیدوارم جسارت بندرو ببخشید وپیروزباشید.
سلام و درود بر شما
سپاسگزاریم بابت محبت و ابراز لطفی که کردید
حق با شماست، سعی میکنیم در بروزرسانی های بعدی مقاله، از تصاویر مناسب هم استفاده کنیم.. از نقد شما متشکریم
با ارزوی توفیق روزافزون
تشکر،خیلی سپاسگذارم، من عاشق درخت موهستم
سلامت باشید، خوشحالیم که مورد رضایت حضرتعالی قرار گرفته است.
با آرزوی موفقیت روزافزون