راهکارهای مقابله با سرمازدگی بهاره
موقعیت سرمای بهاره امسال نسبت به سرمای خیلی دیررس ۵ اردیبهشت سال گذشته در مناطق سرد و کوهستانی که هواشناسی احتمال سرما را در این مناطق باغی محتمل دانسته، متفاوت است. جهت کسب اطلاعات درباره راهکارهای مقابله با سرمازدگی در مناطق سرد و کوهستانی تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
مقابله با سرمای بهاره در مناطق سرد و کوهستانی:
از عوامل شکستن زود هنگام خواب زمستانه، عدم توجه به دیرترین زمان هرس در اسفندماه، محلول پاشی فروت ست قبل از تورم جوانه و آبیاری بی موقع است. چون هر سه باعث تحریک گیاه به بیدار شدن میشود، هرس درخت بایستی اواسط اسفند و نزدیک به فروردین با در نظر گرفتن زمان مناسب سمپاشیها باشد. زمان مناسب محلول پاشی فروت ست، بعد از تورم جوانه است و در مناطقی که میزان بارشها مناسب است تا پایان ریزش گلبرگها و نمایان شدن میوه آبیاری صورت نگیرد.
خوشبختانه در مناطق سرد و کوهستانی با عدم تورم جوانه مواجه هستیم و مقاومت جوانه درخت نسبت به این سرما بالا خواهد بود. این سرمای پیش رو که مرطوب و احتمالا یک روز است با حداقل دمای 1- درجه، هیچگونه خسارتی نخواهد زد مگر در شرایطی که با بارش برف همراه باشد که بعد از آن به مدت دو تا سه روز حداقل دما به ۵- درجه برسد وهوا هم از مرطوب به خشک و سرد تغییر وضعیت دهد. در مجموع احتمال وقوع چنین رخدادی کم است.
راهکار مقابله با سرما به فرض خسارتزا بودن چیست؟
۱- برای نهال درختان یکساله یا نهالی که درهمین چند روز کاشته شده است:
بهترین راهکار آبیاری مناسب یا استفاده از دو تا سه کیلو کود حیوانی پوسیده پای درخت است. از آن جایی که ممکن است نهال ها بسیار آسیبپذیر باشند علاوه بر اقدام بالا بایستی نسبت به روشن کردن آتشی شامل کاه، کود حیوانی و علفهای خیس که منجر به گرما و دود افقی در باغ و در نتیجه جلوگیری از سرمازدگی می شود، اقدام کرد.
۲- برای درختان بارده و مثمری که تورم جوانه نداشته اند:
با توجه به عدم شکوفه دهی و ریزش، اگر بارش مناسبی قبل از این سرما داشتید مکانیسم مقابله با سرما در گیاه، آمادگی پذیرش سرمای بهاره را دارد و دیگر آبیاری نکنید. اما اگر بارش مناسبی نداشتید و هواشناسی هوای سرد و مدت دار را پیش بینی کرد، سریعا به آبیاری مناسب در باغ اقدام کنید.
۳- برای درختانی که مرحله خواب اولیه را پشت سر گذاشتهاند و یا تورم کمی در جوانهها به رنگ سبز دیده شده اما غنچه بازنشده است:
با آغاز سرما دوباره به خواب ثانویه رفته و مکانیسم طبیعی گیاه برای عبور از تنش سرمازدگی تحمل سرمای خشک تا حداکثر دمای ۳- درجه را برای مدت کوتاه دارا است.
4- برای درختانی که شکوفههای آنها به علت گلدهی زود هنگام باز شده است مثل زردآلو و بادام:
بهترین راهکار برای این درختان میتواند پودرپاشی کود سولوپتاس و اسید آمینه با توصیه مصرف سه در هزار لیتر برای یک هکتار باغ با تعداد متوسط ۴۰۰ اصله درخت باشد و روش آن هم به این صورت است که بعد از آماده کردن محلول، سر سمپاش (لانس) را بالای شاخهها و گلهای درخت گرفته تا محلول بصورت پودر بر روی برگ و گل درخت فرود آید و حتما توجه داشته باشید که به هیچ وجه بصورت مستقیم سر سمپاش را روی درخت و شکوفهها نگیرید که این کار میتواند از دلایل نابودی گلها باشد.
روشن کردن آتشی از کاه، علف خیس و کود حیوانی برای ایجاد دود افقی در باغ هم میتواند به گذشتن این تنش و جلوگیری از سرمازدگی کمک کند.
از آبیاری این گونه باغها جداً خودداری کنید چرا که اگر سرما گلها را نابود نکند، کمبود اکسیژن در خاک به سبب آبیاری، حتما گلهای درختان را نابود میکند.
5- برای باغ انگور:
باغ مو انگور اگر سنتی و خوابیده بود و خاک کردید، به هیچ وجه تا پایان سرما اقدام به خاک برداری نکنید. اگر این درجه حرارت تا اواخر فروردین ادامه داشت و هوا گرم نشد خاک برداری را تا ۳۶ روز بعد از بهار انجام ندهید، چرا که سختترین سرماهای دیررس بهاره را در این ایام دیدیم و نمونه بارز آن سال گذشته در ۵ اردیبهشت اتفاق افتاد.
باغ مو اگر سنتی بود و در پاییز خاک نکردید، هرس بهاره آن را به تعویق بیاندازید چون با هرس، فعل و انفعالات شیمیایی گیاه بالا رفته و منجر به تورم و باز شدن غنچهها میگردد.
اگر باغ انگور داربستی دارید هرس بهاره آن را به تعویق بیاندازید. استفاده از دود هم در اینگونه باغها میتواند راهکار خوبی باشد.
در انتها با توجه به عدم وجود امکانات لازم برای بالابردن مقاومت درختان به سرما و تگرگ مانند فوگر، چاهک معکوس و بخاریهای باغی در مناطق سرد و کوهستانی، دایره توصیه ها محدود است اما ثابت شده که با انجام همین چند قلم دستور مقابله با سرمازدگی ، بخش قابل توجهی از تنش را میتوان پشت سر گذاشت و امیدواریم با بکارگیری مجموعهای از توصیهها میزان خسارت این سرما بسیار ناچیز باشد.
منبع: کانال آموزش و اطلاع رسانی کشاورزی
برای آشنایی با سایر مطالب آموزشی، به بخش مطالب سایت سربزنید
محتواهای آموزشی کانال تلگرام، پیج اینستاگرام و کانال آپارات ما را نیز بازدید کنید